Cloth diaper vs Pampers pakai buang

  • Sharebar

Assalamualaikum readers,

Pagi ini kami bangun awal dek kerana kekecohan Adam Hariz..dok dalam gelap saya meraba buntutnya..tup tup bocorlah pulak. Takkan Ummi salah pasang pampers kott…or really Adam kencing banyak sangat.. Huhu! Damn it!..

Ummi terpaksa la pulak membasuh toto Adam (nasib baik di atas pelapik cadar)..kalau tak habis satu katil kena bersihkan..hihi…Aik..guna MamyPoko pun bocor juga..Maybe Adam sudah perlu tukar kepada saiz XL. Sekarang ni masih guna L, dek kerana stok pamper pakai buang Adam banyak lagi.Haha…my hobby bila ada jualan murah je pergi beli…

This evening, i try to Google some information about Cloth Diapers(CD)..sejak Adam lahir lagi memang ada plan untuk bertukar kepada CD tapi entah mengapa cita-cita asyik terbantut aje. Rasa macam tak sanggup pula mencuci hasil buangan air besar nanti (macamana ye ibu-ibu yang guna CD ni handle masalah ni)…Kalau ada sapa-sapa sudi komen silalah, mana tau i’ll be your next CD customer…

Rasanya dah banyak jenis CD kat Malaysia ni ada yang guna bamboo fabric dan jenis microfiber material…dan dah ramai pula penjual kedai-kedai online. Untuk review CD ni boleh ke link ClothDiaperMalaysia. Banyak juga info-info dan review mengenai CD ni.

Sebenarnya ada juga cita-cita menjaga alam sekitar dengan menggunakan CD ni, almaklumlah setiap hari jumlah pampers pakai buang yang Adam hasilkan dalam 4-5 pampers. Bayangkan jika seminggu? Sebulan pula? Setahun dalam 1440++ jugak…Banyaknya saya membantu menambah hasil sampah sarap kat Malaysia. Itu baru pampers belum sampah-sampah yang lain – sisa makanan tak habis, kertas-kertas, tisu, sayur rosak etc…

Saya jarang memperdulikan pasal pampers ni sebab kulit Adam jenis tahan pada alergik. Rasanya jaranglah saya sapu krim untuk elakkan rashes. Kadangkala je merah-merah sikit nanti hilang sendiri. Untuk bayi yang kuat rashes dan sensitif memang disarankan alternatif menggunakan CD ni.

Saya sedang memahami artikel mengenai CD ni. Lain kali saya akan tuliskan review seterusnya…

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Be Sociable, Share!

2 Comment(s)

  1. Jemput cuba bamboo CD yang best
    Will give discounted price, insyaAllah

    Norbaya | Aug 4, 2011 | Reply

  2. “GROSIR KEBUTUHAN BAYI”

    KAMI GROSIR KEBUTUHAN BAYI DIBANDUNG

    MAMYBABY

    GROSIR MAMYPOKO
    GROSIR PAMPERS
    GROSIR MERRIES
    GROSIR goo.n
    GROSIR SUSU BAYi

    jl. GARUDA 100A

    78255552/91885551

    http://grosirkebutuhanbayi.com

    grosir pampers | Nov 13, 2013 | Reply

Post a Comment

    Advertisement

    Advertisement

    Advertisement


QaSidah's Journal of Life


..Qasidah's Coffee Talk...

..TQ Visitors!...


30 30 New York
Powered by Best Free Counters

My site is worthRM 1,132.2